Dogodki
ODPRTE SO PRIJAVE NA ZADNJI, NAJBOLJ ‘OKUSEN’ SKLOP USPOSABLJANJA OKUSI MEDKULTURNOSTI V KOPRU IN NOVI GORICI!
Vas zanima delo na področju medkulturnega turizma in kulinarike? Želite poklicno razvijati sodobne kulinarične ideje in produkte? Delate v turizmu ali na področju kulinarike in želite svoja znanja, storitve ali produkte nadgraditi?
Pridružite se nam na zadnjem, najbolj ‘okusnem’ sklopu usposabljanja Okusi medkulturnosti v Kopru in Novi Gorici! Izvedli ga bomo med 25. januarjem in 25. februarjem 2023.
Poleg tega, da boste na usposabljanju krepili svoje ‘managerske’ veščine, boste prav tako spoznali dobre prakse podjetnic in podjetnikov, kako se predstaviti na spletu (food blogging) in okusili mnogo dobrot.
Prijavite se lahko na vse ali pa na posamezno delavnico.
PROGRAM USPOSABLJANJA
Delavnica mešanja zimskih koktejlov
petek, 3. februar 2023, Xcenter (Delpinova ulica 20, Nova Gorica), 16.30 – 20.30
Kratko predavanje z osnovami mešanja in okusov. Pripravili bomo tudi demonstracijo in skupaj ustvarili nov koktajl.
Z nami bo Alen Gustinčič, barman, ki se ponaša s skoraj dvajsetletnimi izkušnjami v gostinstvu. Alen, ali D Bearded Bartender, je svoje poslanstvo našel v umetnosti mešanja pijač oz. pripravljanju koktejlov, izkušnje pa je nabral v številnih uspešnih gostinskih projektih tako v slovenski Istri kot v sosednji Italiji.
Predstavitev uspešnih zgodb in dobrih praks v Vipavski dolini (PRIJAVE ZAPRTE)
sobota, 4. februar 2023, 10.00 – 18.00
Poznavanje kulinarike se ne konča pri poznavanju vin, temveč tudi proizvodnja craft piv postaja vse bolj področje, ki mu morajo nadobudni gostinci slediti. Po poteh spoznavanja različnih vrst piva in butičnih pivovarjev, se bomo odpravili v Vipavsko Dolino. Strokovne oglede bosta vodila Denis Smerkolj, vodja gostinstva v Hotelu Evropa ter Miha Bratec, trener gostinskih veščin in višji predavatelj na UP FTŠ Turistici.
Migrantour Ljubljana – Sprehodi po medkulturni Ljubljani skozi oči priseljencev in priseljenk
sobota, 18. februar 2023, Ljubljana, 10.00 – 16.00 (PRIJAVE ZAPRTE)
Mesta mreže Migrantour ponujajo medkulturne urbane sprehode, ki jih oblikujejo in vodijo priseljenci. Projekt ponuja izkušnjo odgovornega turizma za boljše razumevanje vloge migracij pri oblikovanju evropskih družb. Vabilo na potovanje, srečanje in razmislek o vrednosti raznolikosti in dialoga.
Več kot 30 let po osamosvojitvi od Socialistične federacije in skoraj 19 let po vstopu v Evropsko unijo je Ljubljana videti kot majhen Dunaj na dlani. Skozi zgodovino je nanj vplivala geografska lega, na stičišču germanske, slovanske in latinske kulture. Zaradi tega se mesto ponaša z bogato zgodovino, tradicijo, slogom, umetnostjo in kulturo. Življenjski ritem poteka v okolju, ki je hkrati srednjeevropsko in sredozemsko, večjezično in gostoljubno. Nedavni migracijski tokovi so vključili Ljubljano kot etapo »balkanske poti«, kar je povečalo kulturno mešanico in mesto postavilo v središče nenehne družbene transformacije.
Skupaj bomo sledili medkulturnim razsežnostim naših ulic in raziskovali vplive migracij na kulturno dediščino mesta. Vodenje bo izvedlo društvo Teravera.
Delavnica priprave prave turške kave in sladic
sobota, 18. februar 2023, Ljubljana, 16.00 – 18.00 (PRIJAVE ZAPRTE)
Ekipa predanega osebja društva Medkulturni dialog in prostovoljcev bo za udeležence izvedla delavnico priprave prave turške kave in sladic.
Društvo Medkulturni dialog je registrirana nevladna organizacija, ustanovljena v Ljubljani leta 2007, z namenom pospeševanja socialne kohezije s povezovanjem skupnosti, opolnomočenjem ljudi za sodelovanje ter prispevanjem k razvoju idej o dialogu in izgradnji skupnosti. To doseže z združevanjem ljudi prek forumov za razprave, tečajev, publikacij za krepitev zmogljivosti in ozaveščanja. Deluje v Ljubljani. Ustanovili so ga turški intelektualci, ki so jih navdihnili nauki in zgled muslimanskega učenjaka in zagovornika miru Fethullaha Gülena. Društvo Medkulturni dialog ni verska ali narodnostna organizacija. Njegov cilj je olajšati dialog o številnih družbenih vprašanjih, ne glede na vero ali veroizpoved. Zavzema se za demokracijo, človekove pravice, neinstrumentalizacijo vere v politiki, enakost in svobodo govora.
Nadgradnja karierne poti skozi stanje flow in metode LEGO® SERIOUS PLAY®
torek, 21. februar 2023, Xcenter (Delpinova ulica 20, Nova Gorica), 16.30 – 20.30
Na delavnici se bomo spoznali s flow stanjem, ki je optimalno stanje naše zavesti, ko nas določena aktivnost tako prevzame, da se popolnoma osredotočimo, pozabimo na svet okoli sebe in nam čas mineva hitreje kot običajno. V tem stanju smo najbolj produktivni in lahko ga dosežemo tudi pri delu. Za uspešnost pri podjetniški poti kot tudi zaposljivosti na trgu dela je zelo dobrodošlo, da vemo, v kateri aktivnosti sami vstopamo v flow, saj to vodi v večje zadovoljstvo pri delu, tako za nas, kot za naše delodajalce in partnerje. Na delavnici bomo flow stanje in glavne notranje motivatorje odkrivali preko metode LEGO® SERIOUS PLAY® (LSP), ki nam bo pomagala, da poglobimo pogled vase in se tako nekaj novega naučimo tudi o sebi.
O moderatorju in predavatelju
Jaka Oman je od leta 2017 certificirani LEGO® SERIOUS PLAY® fasilitator in je do danes opravil več kot 100 LSP delavnic v 6 državah. Od leta 2020 je prvi član Flow Research Collectiva (FRC) iz Slovenije, ki se z raziskovanjem, eksperimentiranjem in treniranjem flow stanja ukvarja že od leta 2019. V tem času je opravil več izobraževanj na to temo: Flow Fundamentals 4.0 (FGP), Zero To Dangerous (FRC), High Flow Coaching (FRC), Enter the Gnar (FRC) in Distraction Disruptor (FRC), preko katerih je danes v stiku z zadnjimi svetovnimi dognanji na področju flow stanja. Flow Research Collective je namreč vodilna svetovna skupina s področja flow znanosti in raziskav. Na temo flowa je že predaval v Sloveniji in tujini (Italija, Hrvaška, Madžarska in Srbija).
Food blogging z Matejo Delakorda
sobota, 25. februar 2023, Xcenter (Delpinova ulica 20, Nova Gorica), 11.00 – 14.00
Predstavitev dobre prakse food blogginga.
Mateja Delakorda je kulinarična novinarka, urednica in razvijalka receptov za domačo uporabo. Na pot, ki jo poklicno opravlja, jo je zaneslo, ko je pred leti začela pisati svoj blog. Pozneje je nastala še revija, zdaj pa je urednica Delovega portala Odprta kuhinja. Sodelovala je v številnih kulinaričnih zgodbah, kmalu pa bo pri Mladinski knjigi izšla še njena knjiga o nedeljskih sladicah.
Mateja nam bo v prvem delu dogodka predstavila svojo zgodbo, razložila nam bo, kaj jo je popeljalo do tega, da opravlja sanjsko službo, pri kateri združuje novinarsko izobrazbo in ljubezen do kulinarike.
Druga dva dela pa bosta bolj izobraževalne narave. Vas zanima, kako se razvije recept? Od ideje, testiranja, fotografiranja ali snemanja in nazadnje še pravilne predstavitve, ki občinstvu najbolj tekne.
Tretji del bo namenjen pisanju za splet. Kako recept ali kulinarični tekst nasloviti, da bo dosegel širšo množico? Kako ga napisati in opremiti, da je SEO optimiziran in tako doseže več ljudi?
Prednost pri prijavi bodo imeli_e pripadniki in pripadnice manjšinskih skupnosti, predvsem posameznice in posamezniki z manjšinskim ali priseljenskim ozadjem (osebno ali v družini, priseljenci prve, druge, tretje itn. generacije, posameznice in posamezniki iz mešanih zakonov/družin …).
POMEMBNE INFORMACIJE
Na usposabljanju, za katerega se prijavljate, prejmete dragocena znanja, vrednost usposabljanja pa znaša 5.000 eur. Vaša udeležba je povsem brezplačna.
Ker se je na prejšnje sklope prijavilo nekaj ljudi, ki udeležbe niso jemali resno, vas prosimo, da resno premislite, če se lahko usposabljanja udeležite in nam v primeru, da se ne morete udeležiti katerega od sklopov, to tudi pravočasno sporočite, da lahko vaše mesto namenimo komu drugemu.
S prijavo se strinjate, da nas boste obvestili pravočasno.
PRIJAVA
Za udeležbo na usposabljanju se prijavite TUKAJ. Prijavite se lahko le še za dogodke v Novi Gorici.