Obvestila

IDEATON – METODA ZA VKLJUČEVANJE MLADIH V PARTICIPATIVNE PROCESE

Objavil PiNA 12 septembra, 2024

Vabilo na nacionalno usposabljanje

Kako izboljšati sodelovanje z mladimi? Kako jih aktivirati? Kako jih vključiti v vaše aktivnosti? 

Če ste predstavnik lokalne oblasti ali mladinske organizacije ste si verjetno že postavili zgoraj navedena vprašanja. Aktivna drža mladih in njihovo sodelovanje pri odločanju je ključno za demokratične procese, a ti so žal pogosto premalo vključeni in njihov glas ostaja večkrat preslišan. 

Cilj projekta DODAJ nekaj smiselnega je vrniti mladim glas in jih vključiti v participativne procese na lokalni ravni skozi metodo IDEATON. 

V ta namen vabimo zainteresirane mladinske delavce in predstavnike lokalni oblasti, da se 3. in 7. oktobra, udeležijo 2-dnevnega usposabljanja za učinkovito izvajanje IDEATONOV. 

Cilj usposabljanja bo usposobiti mladinske delavce in predstavnike lokalnih oblasti za uspešno vključevanje mladih v participativne procese in izvajanje IDEATONOV. Udeleženci  se bodo seznanili z metodo, šli skozi pripravljen priročnik in spoznali vse korake za uspešno organizacijo IDEATONA.

Udeleženci usposabljanja bodo prav tako imeli priložnost se potegovati na razpisu za izvedbo IDEATONOV v svojih lokalnih okoljih. Izbrane bodo tri mladinske organizacije, ki bodo v sodelovanju z občinami lahko organizirale IDEATON. Mladinske organizacije bodo imele poravnane stroške organizacije dogodka in do 3500 EUR za izvedbo zmagovalnih idej. Razpis bo odprt do sredine oktobra, izvedba IDEATONOV pa je planirana do konca leta.

Kaj je IDEATON in kako poteka?

IDEATON je 2- dnevni participativni proces organiziran s strani mladinske organizacije, ki v sodelovanju z lokalno oblastjo določi za mlade relevanten izziv. V prvem dnevu se mladi razdelijo v skupine in pripravijo osnutek projektne ideje, s katero poskušajo nasloviti zastavljen izziv. Med prvim in drugim dnevom je dvotedenski premor, med katerim mladi izpilijo svoje ideje in pripravijo kratke predstavitve. Komisija za oceno izvedljivosti v tem času preveri izvedljivost projektov in po potrebi doda komentarje in popravke. Drugi dan vsaka skupina predstavi svoje projekte in nato sledi izbor zmagovalne ideje. Ti se morejo s pomočjo mladih realizirati v 6 mesecih po njihovem izboru. 

Prijava na 2-dnevno usposabljanje 

Datum: 3. in 7. oktober 2024 od 10.00 do 16.00

Lokacija: 3. oktobra bo usposabljanje potekalo po spletu, 7. oktobra pa v prostorih HEKE, Cesta Zore Perello – Godina 3, 6000 Koper.

Prijave zbiramo do: 27. septembra 2024, TUKAJ.

Za dodatna vprašanja lahko kontaktirate koordinatorja projekta Kristjana Nemaca na: kristjan.nemac@pina.si ali 031 600 804.

 

Projekt je podprt s strani programa Erasmus+ KA220-YOU – Sodelovalna partnerstva na področju mladine.